måndag 13 juli 2020

Monopol? Köper Norrmalmstorg (Hufvudstaden) till utdelningsportföljen. Kinnevik delar ut?

Monopol
Spelar man monopol vill man ju gärna äga Norrmalmstorg och det skulle man kanske önska även i verkliga livet. Nu tycks den chansen ha uppenbarat sig till en rimlig penning. Visst du får inte hela torget, men åtminstone en liten del i ett fastighetsbolag med lokaler i kvarteret. Dessutom äger man andra fastigheter i prima citylägen i både Stockholm och Göteborg. Exempelvis NK-husen (Hästen 19, 20 & Spektern 14) i de båda städerna.

Många fastighetsbolag har backat rejält i samband med Covid-19 och Hufvudstaden tillhör den skaran. Kursen är tillbaka på 2015 års nivå, samtidigt som utdelningen fortsatt att vara stabil, vilket gjort att direktavkastningen nu är högre än 3 procent. Något som gillas av utdelningsportföljen som sett alltför många andra innehav darra på utdelningsmanschetten. 

Nu kanske någon invänder att trenden är hemarbete och hemshopping, vilket förstås delvis är sant. Men den sociala människan lär fortsatt ha en önskan att träffas både för arbete och nöje och var är inte bättre för det än i prima innerstadsläge. Den som vill ha ett bevis för detta kan ta sig till Barkarby handelsplats som trots rådande läge igår var överbefolkat av shoppare. Undertecknad som hade tänkt plocka upp en extra kökshylla till stugan, vände inne på ett IKEA vars (fortsatt!) trånga gångar gjorde det omöjligt att hålla relevanta avstånd med den mängd människor som var på besök. Blickade man sedan över till outlet området såg det inte bättre ut. 

Om politikerna också får tummen ur och göra innerstaden bilfri (med undantag för kollektivtrafik och varutransporter) ser vi framför oss än större utvecklingsmöjligheter. Visserligen äger Hufvudstaden ett stort parkeringshus intill NK, men det läget skulle då kunna nyttjas än bättre. Eftersom politikerna nyligen anlagt en åttafilig väg rakt in i Gamla stan, så är väl det förstås mindre troligt i närtid?

Hufvudstaden A
Åter till själva aktien. Vi får gå tillbaka till 2014 för att hitta samma nivåer för direktavkastning som idag (3,4%). Tittar vi tekniskt kan vi också se att det ofta varit en god affär att köpa Hufvudstaden på låga RSI nivåer i veckodiagrammet. Köpet gjorde vi strax under 115 kr till utdelningsportföljen.



Kinnevik
Kinnevik som numera är tillväxtorienterat snarare än ett utdelningsbolag kom med rapport idag. Vi noterar att man drar nytta av digitaliseringstrenden och fortsätter köpa intressanta bolag. Dessutom kan det komma en slant i form av en extrautdelning på 7 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst