torsdag 17 mars 2022

Krig i Europa - igen! Och den ryska "björnen marknaden"

Björnkriget
"Politiska förvecklingar brukar också blåsa över som faktor för marknaden, såvida de inte övergår i regelrätt krig". Så skrev vi i vår utblick inför året och naturligtvis inträffade det senare. Den största tragedin drabbar förstås alla människor som direkt berörs av att ryssarna åter vill mobba ett grannland. 

När man själv gjorde militärtjänst fick man till sig tre strategiska lärdomar. 1. Hotet kommer alltid från öst (trots att vi då var mer alliansfria än idag). 2. Du kan aldrig lita på ryssen. 3. En död ryss är en bra ryss.

Vilka ekonomiskt strategiska lärdomar vi ska dra av att vi åter har ett krig i Europa är kanske betydligt svårare. Mycket beroende på att det inte bara är ett militärt krig, utan svaret från väst är omfattande sanktioner och det är ännu inte helt lätt att se hur och framförallt i vilken omfattning detta kommer påverka världsekonomin. 

Bedömningarna går också isär. Vi ser mer positiva analytiker som utgår ifrån att Ryssland utgör en ganska liten andel av världsekonomin och att utgångsläget för konjunkturen är relativt god, vilket gör att påverkan på lite sikt inte behöver bli så stor. Att energi och oljepriser däremot stiger är det ju ingen som kunnat argumentera emot. 

De mer negativa spår dock att de ökande kostnaderna får konsekvenser för många branscher samt att det underblåser en redan uppåtgående inflation. De ser vidare stora störningar för fler råvaror på grund av kriget. Inte minst diverse spannmål och även ett bortfall av konstgödsel, med i förlängningen globala prishöjningar på mat som följd.

Hur agerar vi nu?
Vet inte för vilken gång i ordningen som en börssvacka sammanfaller med vår semester. Visserligen startade invasionen före sportlovet, men i övrigt hände mycket när man tänkt fokusera på carvingsvängar. Canslim-portföljen som är vår mest aktiva portfölj hade vi tömt med automatik. I övrigt har vi som det brukar heta "suttit still i båten", vilket ofta brukar vara ett bra alternativ, i linje med att mer pengar förloras i försöken att undvika nedgång. Här är det dock viktigt att veta sin strategi och våga hålla fast vid den - oavsett om den innebär att du ska sälja, köpa eller ligga platt.

En fundering är förstås också om de analyser vi gjort efter Q4 - och som överlag visade att många aktier återfått attraktiva nivåer - kan gälla framöver? Kvitto får vi förmodligen tidigast när Q1 börjar komma.

Några köp har vi emellertid gjort eller överväger. Framförallt gäller det att fylla på utdelningsportföljen. Exempelvis har vi ökat i SEB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst