måndag 21 december 2015

Vart är vi på väg? Räven tittar i Spåkulan för 2016 - Del 1

Spåkulan 2016
Vänta säger du, inte brukar Aktieräven ta sin utgångspunkt i makroanalyser eller förutsägelser om framtiden? Bara jullugn, vi har inte gått och blivit extra religiösa inför julhelgen. Nej, spåkulan är mest allmän omvärldsanalys för att hålla oss uppdaterade om läget och olika tänkbara scenarier inför 2016. Även om det skulle vara lite kul att uttala en och annan spådom. Efter nyår återgår vi till fundamenta, börstrend och våra vanliga köp-säljformationer.

Tills dess tittar vi närmare på några nyckelfaktorer och ser vad folk förväntar sig? Låt oss börja med det svarta guldet.

Oljan
"Nedgången i oljepriserna till dagens nivåer har inte setts sedan den globala finanskrisen. Låga förväntningar vad det gäller inflation och trevande tillväxt i den globala ekonomin är två faktorer som pressar oljan" konstaterade Stockpicker i MarketUpdate nyligen.


Onekligen har oljan fallit kraftigt, men inte värre än förre året, vilket vi också kunnat se tidigare. "... Dessutom var oljeeffekten större förra året; OPEC History Shows It Can Deal Even Bigger Blows to Oil Price."

OPEC beslutade att inte sänka produktionstaket på 30 miljoner fat per dag för att stödja det fallande oljepriset. US WTI och Brentoljan handlas runt sju års lägstanivåer. Tittar vi i ett tioårsperspektiv skulle man kunna ana en bottennivå och att det är uppåt som gäller i nästa steg?



IEA tror dock oljetrenden håller i sig långt in under 2016: Sees Oil Glut Lasting to Late 2016 as OPEC Keeps Pumping. "The global oil surplus will persist at least until late 2016 as demand growth slows and OPEC shows “renewed determination” to maximize output, according to the International Energy Agency." Det innebär alltså att oljan skulle kunna gå lägre. Tittar vi längre tillbaka än 10 år ser vi också att nuvarande nivåer inte alls behöver vara en botten. I början av seklet trendade oljan länge runt cirka 25 dollar. Är det dit oljan ska under 2016?


Vilket vi också noterat - "i min värld bör det finnas fler som vinner på ett lägre oljepris än de som förlorar; Wal-Mart May Be a Big Winner as Oil Drops" - bör det finnas än fler som drar nytta av billig olja: "... Asiens tillväxtekonomier såsom Indien, Pakistan och Filippinerna, där konsumtionen är en viktig drivkraft för tillväxten, kommer att påverkas positivt av det lägre oljepriset. Den skadliga effekten av låga oljepriser kommer att vara mest uttalade i Östtimor och Brunei, där oljeexporten står för 73 respektive 96 procent av de årliga statliga intäkterna" åter enligt Stockpicker.

Ny Energi
Dessutom kan det kanske vara så att vi står inför ett paradigmskifte? Kairos Future skriver att "City bank anser att energibolagen bör skriva ner sina tillgångar med 100 000 miljarder dollar som följd av fallande energipriser och ny teknologi". Vidare görs bedömningen att: "... Med dagens ökningstakt av installerad solel dröjer det bara 12 år innan vi har lika mycket installerad solelskapacitet som dagens totalt installerade elkapacitet."

Slutsats
Oljan kan mycket väl gå lägre. Det är naturligtvis varken bra eller kul för oljebolagen eller oljeservicebolagen. Inte heller för länder som är starkt beroende av oljeinkomster; typ Ryssland, Norge, Saudarabien, m.fl, Även centralbanker som vill kämpa upp inflationen kan motverkas av ett lägre oljepris. Men för alla andra som ännu är beroende av att köpa olja måste det lägre oljepriset bidra till ökat konsumtionsutrymme eller andra satsningar, vilket för tillväxten rimligen har större betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst

Bloggarkiv