torsdag 30 juni 2016

BetssON eller BetsOFF?

Enligt Aktierävens placeringsstrategi skulle vi ha sålt Betsson för länge sedan. Vi fick till och med en andra chans att sälja inför Q1 rapporten, men den tog vi inte heller. Nu sitter vi här med skägget fast i det blå skåpet. Nåja, om inte annat är det en god påminnelse om varför vi har regler och att vi bör följa dem.

Oops, Betsson vinstvarnade


Hur har Betsson hamnat här därnere? Det började förstås med en vinstminskning i Q4, varför aktien handlades ner. Försäljningen var dock fortsatt upp med tvåsiffrig procent, varför detta kunde anses som en tillfällig svacka.Q1 var det åter såväl försäljnings som vinsttillväxt. Den senare dock ensiffrig, varför aktien återgick till sin konsolidering om än ytterligare någon tia nedåt. Och så smäller man nu till med en vinstvarning
Koncernens intäkter för det andra kvartalet 2016 förväntas uppgå till mellan 920 mkr och 945 mkr, och rörelseresultatet (EBIT) förväntas uppgå till mellan 140 mkr och 175 mkr. Lägre intäkter från sportboken och ofördelaktiga valutafluktuationer har påverkat koncernens intäkter och resultat negativt under det andra kvartalet.
Om mina siffror stämmer skulle det i det lägre intervallet innebära en minskning med cirka 30%. Alltså en upprepning av Q4.

Det är naturligtvis inte en utveckling vi vill se i ett tillväxtbolag. Än knepigare blir det när ledningen inte verkar ha koll på eller i fall inte lyckas kommunicera vari problemet ligger. Exempelvis varför intäkterna från sportboken sjunkit? Det vi kan läsa är att:
Betssons ambition är fortsatt att öka intäkterna från lokalt reglerade marknader och att fortsätta växa vår verksamhet långsiktigt, organiskt och genom förvärv, säger Ulrik Bengtsson, VD och Koncernchef, Betsson AB
Detta borde å andra sidan haft hög prioritet sedan Q4, men verkar svårt just nu. I så fall varför? Och som någon analys skrev, det blir ju inte lättare med förvärv när ens aktiekurs störtdyker.

Tror man att Betsson (här räknat på ett max p/e om 15) kan försvara en vinstmarginal om åtminstone 23% och fortsätta öka försäljningen med i snitt 20% ser det onekligen ut som ett bra köpläge just nu:Tror man att det är nya tider nu, så är det istället kanske BetsOFF? För egen del kan jag möjligen invänta rapporten eller kanske än hellre ett sälj på en upprekyl.

Betsson offentliggör sin delårsrapport för det andra kvartalet den 21 juli 2016.

 

2 kommentarer:

 1. En vinstvarning som sammanfaller med det är dags för ledningens optionsprogram att börja prissättas på genomsnittskursen just nu är så klart ingen slump.

  Betsson är ur uppföljningsperspektiv 100 % digitaliserat. De kan i det närmsta följa intäkter och kostnader i realtid, så att resonera kring att ledningen inte "haft koll" är bara trams.

  Lite mindre konspiratoriskt kan det även vara så att det finns särskilda regler kring hur och när en vinstvarning skall ges. Det kan även förklara varför man "inte sa något" på kapitalmarknadsdagen.

  Att Betsson nu värderas kring P/E 10 är ganska sunt och helt normalt. Jag är själv storägare och har inga planera på att sälja.

  Ett tips är att ta investeringsbesluten baserat på hur företagets framtid ser ut, och inte vad som kortsiktigt händer i diagrammet, det har bevisligen inte varit någon lyckad strategi för någon småsparare hittills.

  Trevlig lördag!

  SvaraRadera
 2. Jag ifrågasätter inte vinstvarningen och jag utgår ifrån att de har full koll på intäkter och utgifter. Vad jag saknar är en bättre analys av orsakerna. Spelas det mindre, har marknadsföringskostnaderna ökat, har spelen gått spelarnas väg, etc? Uppgifter som jag behöver för att ta ställning till framtiden. Det kanske kommer i juli, men vinstvarnar man tycker jag man bör kunna leverera lite mer substans.

  Framtiden är ju alltid svår att sia om. Men bra bolag brukar ofta fortsätta att leverera och då säger ju analysen ovan köpläge. Men två vinstbesvikelser på kort tid ställer väl just frågan om Betssons framtid kommer se annorlunda ut än de senaste åren? Ser i så fall inga problem med att kliva av och vänta tills läget klarnat. Det går alltid nya tåg. I Betsson eller någon annan spelare.

  Just nu är dock frågan, bets on Tyskland eller Italien?

  SvaraRadera

Mest läst