onsdag 3 januari 2018

Aktierävens årskrönika

När Aktieräven startade den här bloggen hade Obama precis inlett sin kampanj för att bli återvald som USAs president, Bernake hade startat Q3 och Apple hade lanserat Iphone 5.

Vi har nu avslutat 2017 och vi har mer kapital med oss in i 2018. Portföljen landade på cirka + 10 procent. Vårt genomsnittliga mål är minst 15%, så i det perspektivet var detta ett mellanår. Vi kan också konstatera att de första sex månaderna låg vi bättre till, men slöhet, oflyt och dåligt omdöme gjorde att vi slarvade bort onödigt mycket kapital under hösten.

Till vårt försvar kan sägas att vi läste trenden rätt och gjorde oss mer likvida inför sommaren. Tyvärr avyttrades respektive behölls delvis fel aktier, men det kan också hänföras till oflytet. Att vi följt med Magnolia ner i djupgraven är däremot bara dåligt omdöme, likaså att vi hängde kvar i Raysearch alltför länge. Att surdegen Betsson fått fortsätta förpesta portföljen är ju också egen förskyllan. Vår plan nu är, vilket vi berört tidigare, är att de får hänga med till rapport där deras framtida öde i portföljen avgöras.

Notering till 2018: Trend slår alltid eget gissande & portföljregler är till för att följas.

Att vi inte fått mer fart på kapitalet beror ju också på att vi inte avsatt tillräckligt med tid för börsen eller snarare att vi inte anpassat vår strategi till rådande omständigheter. Försvarsadvokaten skulle här hävda att vi inte heller haft marknaden med oss. Tillväxt har fått stå tillbaka för konjunkturkänsligt och vi har inte heller kunnat identifiera någon ny trend efter sommaren, utan läget har mera varit en avvaktande konsolidering i en sen börscykel, det vill säga inte vår kopp te. En hög likviditet inverkar ju också menligt på avkastningen.

Notering till 2018: Skala av placeringsstrategin, så den passar tillgänglig tid och marknadsförhållanden.

I nästa inlägg är tanken att vi ska kunna ge exempel på hur det här ska gå till ...


Kommer vi få en vändning på week 50MA eller ska vi ner mot trendbotten?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst