tisdag 10 april 2018

Aktieräven has released Humana and Alligator

I ett tidigare inlägg gjorde vi en referens till amerikansk fotboll och talade om free agency. Perioden på året då kontraktslösa spelare i NFL kan söka sig till nya lag som betalar bättre, men också perioden då spelare kan bli kontraktslösa (released) från sin klubb. Det senare sker ofta då klubben vill ersätta dem med nya, förhoppningsvis bättre spelare. Alternativt för att klubben behöver få loss pengar för att betala andra i deras tycke mer värdefulla spelare. Det senare kan krävas eftersom det finns ett lönetak för alla klubbar NFL att förhålla sig till.

Lite liknande är det ju med en aktieportfölj. Vi har de pengar vi har och även om vi kan skjuta till lite efterhand, så kan man ibland behöva sälja för att få plats med nytt. Ett annat scenario för ett NFL lag är att man haft några goda år, men nu behöver man föryngra laget för att hitta tillbaka till ett vinnande koncept. Här kan vi säga att också vår portfölj befinner sig. Vi har lite för många slappa aktier hängande i omklädningsrummet, vi har inte riktigt följt vår spelstrategi på sistone och det är knappt så att tränaren dykt upp under veckorna.

Vårt mål i den här svackan kommer alltså bli att bygga om portföljen (tyvärr kan vi inte börja med att sparka tränaren/förvaltaren). Det kommer inte bara handla om vilka aktier som ingår utan även om strategi och regler, även om grunderna fortfarande förstås kommer vara canslim.

Något som blivit tydligt i översynen är att vi plockat på oss för många aktier. Vi vill ju dels inte ha fler än vi kan följa alla dagligen och vi vill ju äga de vi enligt vår modell uppfattar är bäst just nu. Det innebär att med vår budget bör ligga på fem till max tio. Det senare möjligen i en riktig bullrunda.

Idag har vi därför påbörjat omgörningen med att releasa eller kanske mer riktigt trada två gamla ipo:s som knappast varit till någon glädje: Humana och Alligator.

Draften i NFL börjar för övrigt om 16 dagar. Draften till portföljen kan börja tidigast då vi fått en follow-thru-day. Kan det komma att ske samtidigt?


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst