söndag 9 september 2018

Tankar om valet, börsen efter valet och att Betsson lämnat portföljen

OMX30

Idag går Sverige till val och om resultatet inte avviker avsevärt från de senaste opinionsundersökningarna ser det svårt ut att förutspå hur kommande regering kommer att ta sig ut. Om det är den här politiska utvecklingen eller allmän höstdepp som fått OMX att vända ner sedan månadsskiftet är förstås svårt att veta. Sedan senaste botten i början på juli kunde vi i samband med vändningen ner den 31 augusti räkna in 5 distributionsdagar och den 5 september fick vi ytterligare en med rejäl volym. Följaktligen är marknaden under press och vi lär avstå köp tills vidare.

Däremot har vi sedan sist hivat iväg Betsson. Aktien studsade upp på rapport, men har sedan trampat vatten och när aktien var i närheten av en gammal långsiktig riktkurs på 75 kr tog vi förlusten. På kort sikt har detta visat sig rätt, för aktien fortsatte efter en kort upprekyl nedåt.

Betsson

Vad ska vi då tro om möjligheterna till ekonomisk tillväxt efter valet? Den internationella ekonomin framstår fortsatt som stark med USA i ledande position. Amerikanska räntehöjningar har än så länge ingen inverkan på deras hemmaplan. Drabbade blir istället vissa tillväxtmarknader på grund av en dollarförstärkning, exempelvis Turkiet. Nu bör man dock inte helt skylla på dollarn, utan som vi konstaterade i en tweet: Varken socialism eller nationalism kan ge historiska exempel på att ha bidragit till ekonomisk tillväxt, utan att i så fall också kombinerat detta med internt eller externt förtryck. Tyvärr har nu tydligen alltför många svenska väljare också missat den lärdomen och flyr både höger och vänster ut.

Börsen bör delvis tagit höjd för kommande politiska röra, men vi misstänker att det ändå finns mer på nedsidan under den säsongsmässigt sega höstperioden. Vi har också kunnat se att många aktier på vår bevakningslista, trots fina Q2:or, snarare gått söderut. Vi vet också att vår strategi har lägre grad av potential när många baser staplats på varandra under lång tid. Sammantaget är sannolikheten alltså större att vi säljer av än fyller på de närmaste månaderna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst