måndag 1 februari 2021

Ett tecken i tiden? Vi har köpt B-ol-IDEN!

 Boliden fick för en dryg vecka sedan utöka utdelningsportföljen. Några skälen till det är:

  • Vi får allokering mot en ny sektor. Nyligen köpte vi ju också en olje- och gastransportör.
  • Vi tror likt Di nedan att metaller kan gynnas av omställningen till förnybar energi. Biden + ol = Boliden.
  • Vi får lite mera klirr i utdelningsväskan. I dagsläget nästan de 3 procent vi minst strävar efter, men kanske också en höjning i vår?
  • En råvarucykel sägs pågå i trettio år. Senaste toppen ska ha varit runt 2010. Kommande topp bör alltså inträffa lagom till vi kan vilja lyfta extra pension.
  • Om råvaror även får en mer kortsiktig boom ser värderingen inte hög ut, även om vi just nu är nära en kurstopp.   




2 kommentarer:

  1. Intressant att man kan tycka så olika angående olja och gastransportörer! Själv ratar jag bolag inom denna bransch. Tycker det är för stor risk med tanke på klimatförändringarna, Biden Parisavtalet m.m.

    SvaraRadera
  2. På riktig lång sikt håller vi med dig. Är inte heller inne på att köpa rena oljebolag. Vad gäller pipelines (Enbridge i det här fallet, se tidigare inlägg) så tror vi efterfrågan på nya pipelines blir svag, men ändå är överlägsen andra transportsätt. DVS stabilt läge för de som redan innehar ledningar. Naturgas ses heller inte som lika illa som olja och kommer förmodligen vara nödvändigt även i omställningen till allt ner fossilfritt. Jämför ex bygget av Nordstream i Östersjön. Enbridge har också börjat bygga en fossilfri del i portföljen, om än en mindre andel av bolaget så här långt.

    SvaraRadera

Mest läst