måndag 6 september 2021

Grymt år för Magiska Portföljen!

 Tiden på året för avslut och nyinköp till vår magiska portfölj har infunnit sig och vi kommer under månaden göra såväl försäljningar som nyinköp till den portfölj som vi sedan behåller i ett års tid. 

För den som inte varit med tidigare följer vi alltså Greenbladts strategi om att köpa bolag med bäst kombo av ROC och EY. För att göra det enkelt följer vi rankingen i Börsdata. Vi begränsar våra köp till bolag från large/mid cap och  brukar också ha som regel att inte köpa två bolag i samma bransch.

Det senaste året har gått bra, vilket kanske inte borde vara någon överraskning, men + 41,6% får nog sägas vara mer än bra. Då har vi ändå (av lite olika praktiska anledningar) både lite guld och silver i samma portfölj, där utvecklingen varit något negativ. Så MF har alltså egentligen presterat än bättre. Att ett av bolagen varit Evolution har förstås hjälpt till. "Felköpet" i Latour gick för övrigt också åt rätt håll.


Nu lär vi knappast kunna hoppas på en upprepning 2022, men det är samtidigt en strategi "for the long run...". Tittar vi för övrigt på tre år är portföljen upp 81% mot index 45%.

Bolag som ser ut att bli kvar även nästa år är Betsson, Byggmax, Ferronordic och Skanska. Vilka det nya blir avslöjas inom kort.

Portföljen i korthet, som den presenteras på Shareville:

"Detta är Aktierävens riktigt långa portfölj benämnd "Fox of Silver" eller Silverräven. Silverräven är tänkt att ersätta fondsparande och följer numera Joel Greenblatts strategi - "Den Magiska Formeln" från ”The little book that beats the market”. I dagsläget begränsas urvalet till aktier på Large & Midcap. Då vi numera får betala courtage har vi sänkt antalet innehav i MF till 10 st. Portföljen balanseras också numera med en släng guld."

3 kommentarer:

 1. Kan avslöja för er som inte följer Shareville att Elektrolux är först in som ny aktie i magiska portföljen 2022.

  SvaraRadera
 2. Hej
  Tankar omkring Lundin och Tethys?
  Valuetrap? Losing trend pga. den gröna trenden?

  SvaraRadera
 3. Lundin Energy tillkom i MF strax efter Elektrolux och kortsiktigt har det ju varit en fullträff. Lundin toppar också vår MF-lista inför 2022. Även Africa Oil finns på listan, men vi brukar begränsa oss till ett bolag per bransch. Tethys som var med i portföljen förra året finns dock inte längre med på topp 40. Även om den långsiktiga trenden knappast gör oljeföretag till tillväxtbolag, så är tyvärr världen ännu alltför fossilberoende, så det går säkert att finna värde i rätt bolag. Har man inga etiska problem så är några också ganska bra utdelare. Sedan bör man ju bilda sig en uppfattning om vad man själv tror om oljepriset under tänkt placeringshorisont.

  SvaraRadera

Mest läst