söndag 12 september 2021

Slutet på den andra husbubblan?

 Är Sveriges främsta karriär på väg att få ett abrupt slut?

Vi tänker förstås på bostadskarriären. Nej säger du, det har vi hört förr, men bostadspriserna fortsätter alltid upp. Du kan möjligen hitta någon 40-talist som drabbades av ett bakslag i början på 1990-talet eller möjligen någon som minns en sidledes förflyttning under 2008. Annars gäller regeln köp, behåll och byt upp dig.

Men under senare tid har vi kunna skönja flera indikatorer eller inlägg om att sakernas tillstånd kan komma att omprövas, det vill säga även bostadsmarknaden.

Det mest naturliga är förstås att finansieringen blir dyrare, det vill säga räntan stiger. Det här är förmodligen det tveksammaste tecknet. Få  gynnas av stigande räntor (banker och försäkringsbolag), allra minst centralbankerna eller kanske snarare deras länders balansräkningar. Ett scenario med snabba räntehöjningar skulle inte bara skaka om bostäder, det skulle förmodligen vara tecken på ett bredare samhällsproblem.

Men efterfrågan är stabil eller? Kanske inte. Till skillnad mot tillgångar har löneökningarna förblivit låga och Sparbankerna konstaterar att det sällan varit så få som haft möjlighet att efterfråga en bostad till nuvarande prisnivåer och då är det, som vi konstaterade ovan, ändå historiskt låga finansieringskostnader.


På ett seminarium häromdagen påpekar Nordeas chefsekonom Winsth den demografiska utvecklingen och en följaktig naturligt minskad efterfrågan. Det vill säga att befolkningsutvecklingen är och förblir låg det närmaste decenniet (om vi inte öppnar gränserna). Till det kan vi förmodligen tillföra att boomergenerationen nu börjar passera 80 strecket och bör rimligen börja frigöra ytterligare bostäder de närmaste åren. Samtidigt som vi till detta också kan lägga ett bostadsbyggande på en historiskt hög nivå.

Visst, en kåk kan ge ett visst inflationsskydd om vi går den vägen. Annars känns det inte som man behöver jaga en ny lya just nu, om man inte måste. Mormor däremot kanske ska fundera på att byta ner sig om hon vill maxa arvet. Var vinsten ska placeras är en annan fråga.

OMX Fastigheter:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar