torsdag 6 augusti 2015

Möjligt åtal för aktiebloggare? Finns det något att lära?

DI rapporterar idag att två läkarstudenter, enligt Ekobrottsmyndigheten ska ha tjänat miljoner på att i bloggar och diskussionsforum haussa läkemedelsbolag och dumpa sina innehav.
Nu kan de två komma att åtalas när EBM vill börja rensa upp bland alla mer eller mindre vilseledande aktietipsare på nätet.

Enligt EBM köpte de först aktier i ett mindre läkemedelsbolag. Sedan använde de sina medicinkunskaper till att skriva initierade – och synnerligen positiva – blogginlägg om bolaget, framför allt på börssajten Redeye.

Finns det något att lära för den som nyligen intresserat sig för aktier eller att minnas för den erfarne?

Lärdom nummer ett: Handla inte bolag med ringa omsättning. Förutom att det kan vara svårt att hitta köpare när det blir aktuellt, så riskerar ju påverkan från få enskilda aktörer att bli stor.

Lärdom nummer två: Handla aldrig på tips. Finn en strategi som passar dig och gör din egen analys utifrån den. Det kommer inte alltid bli rätt, men är strategin bra, blir det oftare rätt än fel. Begränsar du dina förluster kan du till och med ha fel flera gånger än du har rätt och ändå gå med vinst.

Lärdom nummer tre: Handla aldrig på tips gäller även så kallade marknadsbrev, etc. Ibland kan man vilseledas och tro att vissa aktieanalytiker bättre vet vad som ska hända i framtiden. Gjorde de det skulle de naturligtvis handla med aktier och tjäna pengar den vägen. Det är inte heller ovanligt att en firma rekar en aktie och så ser man till sin förvåning att firmans fond säljer densamma. Till sitt försvar antar jag att de skulle ange att de är separata enheter som gör sina egna analyser. Men om bolaget som helhet kan göra så komplett olika analyser borde man kanske se över sina medarbetares kunskaper.

Lärdom nummer fyra: I myndigheternas värld är det lättare att fånga de små fiskarna än de stora. När kommer till exempel EBM:s stora genomlysning av robothandeln?

Lärdom nummer fem: Som bloggare är det tydligen en fördel att redovisa sina innehav. För egen del tycker jag det blir intressantare att läsa en blogg om skribenten redovisar sina innehav, men enligt artikeln minskar det visst också risken att fastna i förhör hos EBM.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst