torsdag 3 mars 2016

Fågel eller fisk? Bufab, Duni, Intrum Justitia och MTG

Vi fortsätter vår granskning av Handelsbankens småbolags rekommendationer
 

Bufab, trist namn, trist bolag? Ett handelsföretag som erbjuder sina kunder en helhetslösning som Supply Chain Partner för inköp, kvalitetssäkring och logistik av C-Parts (skruvar, muttrar etc). Bufab är idag ett internationellt bolag med verksamhet i 23 länder. Varken verksamhet eller bolagets nyckeltal visar på något tillväxtbolag.

Trots det kan en konservativ beräkning som utgår från det senaste två årens försäljningsutveckling och vinstmarginal landa i att kursen kan fördubblas på fem års sikt. Företaget återfinns även i portföljer hos bra förvaltare som Carnegie, Didner-Gerge och Lannebo. För den som söker en hyfsat stabil slitvarg till en lång portfölj kanske BUFAB kan vara något?

BUFAB

Duni hade 2012 en dipp i vinstmarginalen, som man sedan återtagit. I övrigt går det mesta indikatorer sidledes i Duni, aktiekursen undantaget, som drygt fördubblats sedan 2012. Uppenbarligen ser några något i Duni som jag inte ser, kanske är det den stabila och relativt höga utdelningen?

Duni

Intrum Justitia har tidigare tillhört våra favoriter i finanssektorn och vi tror på att de fortsatt kan komma att leverera. Senaste kvartal var dock det första på länge utan vinstökning sett Q till Q. Även försäljningsökningen var lägre än tidigare. Vill gärna se de "gamla" siffrorna igen. Bevakas.


Intrum J.


MTG
Här har vi ett av få svenska börsbolag som verkar i den kanske mest spännande och utmanande branschen just nu - TV-mediet. Träffar man rätt här kan det finnas goda vinster att hämta. Samtidigt är risken stor att den som går fel i affärsmodellen får agera bowlingkägla. MTGs målsättning låter i det sammanhanget ambitiös:
 
"Vi vill vara den ledande leverantören av underhållning i alla våra marknader. Vi vill fortsätta att utvecklas för att nå människor i nya marknader med hög tillväxtpotential. Vi vill vara det självklara valet som arbetsgivare och partner för oss i underhållningsindustrin.
 
Vårt mål är att skapa underhållningens framtid genom upplevelser som berikar vår publik. Våra produkter är relevanta, enkla att använda och levererar stort mervärde för pengarna. Vi genererar växande och hållbar effekt i de samhällen där vi verkar och värde för våra intressenter. Vi strävar konstant efter mer, i allt vi gör. Vi strävar efter att förnya, inspirera och entusiasmera – att göra skillnad varje dag.

Bolaget uppvisar också ökad försäljning de senaste fem åren eller som de själva skriver: Record sales driven by digital transformation. Utdelningen höjs också. Tyvärr följer inte vinsten alltid den ökade försäljningen, utan den har snarare åkt jojo under åren. Här kan naturligtvis varierande kostnader för programinköp, M&A-kostnader och det mindre lyckade innehavet  i ryska CTC (som är uppe till försäljning) bidra. Under året har man också genomfört en form av reform av organisationen som förmodas leda till en större besparing (600M). Kan bolaget stabilisera vinsten, fortsätta försäljningstrenden och hitta rätt i strukturomvandlingen av branschen ser det ut att finnas goda chanser till att vända den nedåtgående trenden. Rent grafiskt bör vi också få ett tecken (utbrott upp eller ner) då aktien nu kläms ihop i en triangel. Vi bevakar. 


MTG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst