söndag 20 mars 2016

Amorteringskrav, kommande krasch i H&M samt om Intrum Justitia, EVO eller Fingerprint står inför ett större utbrott?

Amorteringskrav och fastighetsbolagen
Om aktiemarknaden ibland reagerar eller åtminstone överreagerar på vissa händelser, gäller ofta det omvända i politiken. Ja, kanske inte retoriskt, men när det gäller att gå till handling är startsträckan lååååång. Nu har man till slut baxat igenom ett amorteringskrav, för att som det heter råda bot på bobubblan. Kanske räddar det någon från att förköpa sig. Men finns det för få eller fel typ av bostäder är det förstås svårt att få ihop ekvationen.

Att det finns en så stor andrahands- och tom tredjehandsmarknad visar ju också att folk sitter på mängder med bostäder som de i dagsläget inte behöver. Dock också fullt rationellt i en bristsituation, eftersom har man väl fått tag i en lägenhet, vill man ju inte släppa den. Men svenska lägenheter är ju antingen hyres- eller bostadsrätter och får i normalfallet inte hyras ut i andrahand. Viljan att stäva detta verkar dock minimal. Kanske en marknad för Assa och Fingerprint som med lite smarta lås bara ger tillträde för de faktiska innehavarna? Alternativt tillåter man andrahandsuthyrning fullt ut och gör den marknaden mer transparant.

En annan vinkling på amorteringskravet är att alla partier ställt sig bakom. Här kan man ju undra varför vissa partier tycker att all fördelning av föräldraförsäkringen ska avgöras vid familjens köksbord, medan när det gäller hur mycket samma familj ska amortera på bolånet, så är det inga problem med en reglering? Dessutom ger troligen snedfördelningen av föräldraförsäkringen större ekonomiska och samhälleliga konsekvenser än att några amorterar för lite?

Ett amorteringskrav påverkar i andrahand byggarna, JM, NCC, PEAB, om än relativt lite med en i övrigt god efterfrågan. Fastighetsmarknaden överlag visar sig samtidigt stark i ett scenario av fortsatt låga räntor. Flera av fastighetsbolagen på Large Cap har under radarn nyligen noterat kurser i närheten av ATH. Exempelvis Atrium, Balder, Fabege och Wihlborgs.


Atrium Ljungberg


H&M
I januari tittade vi närmare på hur läget var i H&M. Vi kom då fram till att aktien kunde vara köpvärd på sikt, men att det knappast fanns ett behov av att rusa in i bolaget. Det stora frågetecknet var om marginalen inom kort kunde tänkas vända upp? Vi kunde också se att vid en ogynnsam börs var en nedsida mot omkring 200 kr fullt möjlig. Nu kom Morgan Stanley med en analys som sägs totalsåga H&M. Riktkursen uppges vara 160 kr, främst eftersom man menar att försäljningen per butiksyta över en längre tid varit dalande. Annars tycker jag det varit e-handelssatsningen som varit i fokus under senare tid. Frågan blir då snarare hur butik och e-handel kan komplettera varandra.

Ett besök i en H&M butik igår får mig dock att ana att det finns mer att göra med e-delen. Hade tidigare sett ett par gymshorts som jag nu tänkte lägga vantarna på. Trots att eller för att det var den senaste kollektionen fanns tydligen inte min storlek inne, men om cirka en vecka skulle det troligen komma en ny leverans. Okej, tänkte jag, får slita på mina äldre en vecka till. Tillbaka på kontoret kom jag på hur de skulle ha gjort. Butiken skulle naturligtvis erbjudit sig att ta min beställning och skickat hem shortsen alternativt om jag hellre önskat fått hämta paketet i valfri butik. Åtminstone borde det reserverats ett par i butiken med mejl till Räven när leveransen kommit. Vi får hoppas Perssons omvärldsbevakning fångar upp blogginlägg, så att detta kan åtgärdas inom kort. Då kanske vi också slipper aktiekurser på under 200 kr?

Lite mer aktion?
Det börjar för övrigt dyka upp lite intressanta lägen i flera aktier. Till exempel gör Intrum Justitia ett försök att bryta sin fallande trend och noteras nu också över 200 MA.

I.J.
Volatiliteten har minskat betydligt såväl för Fingerprint som Evolution Gaming under de senaste veckorna. Vi kan notera att bollingerbanden dragits ihop och kurserna noterats i tajta intervall. Det brukar innebära att ett större utbrott kommer förr eller senare. Ett problem är förstås att vi inte vet om det blir på över eller undersidan. Kan dock vara intressant att bevaka.

Fingerprint inför utbrott?

Evolution inför utbrott?
 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Mest läst