lördag 21 januari 2017

Kreditkort, barnsparande & dammsugning

Det händer ju att vi sticker emellan med ett privatekonomiskt inlägg. Så den som väntar på sista delen i vår portföljgranskning får vänta lite till. Istället blir det kreditkort, barnsparande och dammsugning.

Låt oss börja med dammsugning. Faktum är att jag dammsuger i detta nu. Juste multitasking eller? Nåja, det beror förstås på att vi försett lyan med en robotdammsugare. Fru Aktieräven var till en början något skeptisk, men har nu insett fördelen att alltmer sällan behöva dra omkring på den gamla reliken. Visst, det är inte någon värstingmodell (Cleanmate 800) och tar inte alla hörn, men fullt tillräckligt för att hålla lyan bebolig, samtidigt som undertecknad kan göra annat.

Trogen läsare vet också att vi försöker hålla koll på kreditkorten. I höstas byttes några bankkort med avgift mot Ikanobankens i princip avgiftsfria kreditkort. Det finns visserligen en aviavgift på 25 kr, men den går att komma ifrån genom att sätta in pengar i förväg. Den stora fördelen för oss som äter lunchen ute var dock restaurangrabatten om 5%. Tyvärr fann tydligen Ikano att man var lite för frikostig och utan att upplysa oss kortinnehavare specifikt har man nu minskat den rabatten till 3%. I övrigt är det Cirkle K (1% cashback i pengar) och Coop Mer som gäller tillsvidare. De senare har också höjt avgiften väl mycket, men får ändå hänga med tillsvidare då det är vår närmaste veckohandlarbutik och genererar bra poäng som kan bytas mot gratis hamburgare eller procentrabatter på inköpen.

Slutligen har jag under en tid funderat på att den äldsta av smårävarna ska få öppna eget sparkonto. Det vill säga sådana de själva kan sköta och handla ifrån. Skandiabanken kör nu något de kallar Ung och som kan knytas till ett enklare betalkort. Inser samtidigt hur opedagogisk minusräntan är för en ny generation. Själv hade jag ett bankkonto från tidig ålder i PKbanken (= Post & kreditbanken för de yngre läsarna) och även om räntan till en början inte gav alltför många kronor, var det en skön känsla när de sparade pengarna växte. Tar därför gärna emot tips på om någon vet ett konto med ränta som omyndiga kan disponera själva?

3 kommentarer:

 1. Hej Räven, hittade nyss din blogg och gillar det jag sett hittills. Jag har funderat en hel del på det där med kreditkort och även skrivit om det i ett inlägg:
  https://aktiepappa.blogspot.se/2017/01/nordnets-kreditkort.html

  När det gäller barn och kort är det en svår balansgång. Det är lättare att förstå pengars värde om man ser pengarna rent fysiskt men samtidigt måste de ju lära sig någon gång. Mina grabbar har ett ungdomskort kopplat till sitt eget konto i Handelsbanken dit de får sin månadspeng och det funkar faktiskt riktigt bra! Det blir till och med en del pengar över som de själva vill sätta på sin ISK för att köpa aktier. På köplistan står just nu Axfood och Kinnevik.

  SvaraRadera
 2. Välkommen! Har lagt till dig i blogglistan. När det gäller kreditkort tenderar ju bensinbolagen ha den bästa cashbacken. Att det blivit Cirkle K beror på att det är vår närmaste station och kortet ju även ger bensin/etanol rabatt.

  Problemet med kontanter till barnen är att jag sällan har några, vilket gjort månadspengen lite ad-hoc. Med ett konto skulle jag kunna föra över pengar efter löning eller om den äldsta fått i uppdrag att handla något själv. Med lite ränta på kontot skulle de också kunna lära sig om priset på pengar. I förlängningen har jag förstås förhoppning att de själva ska börja handla aktier.

  SvaraRadera
 3. QUANTUM BINARY SIGNALS

  Get professional trading signals delivered to your cell phone daily.

  Start following our signals right now & profit up to 270% per day.

  SvaraRadera