lördag 11 februari 2017

Att leva som man lär - eller Silverräven sadlar om till mekanisk investerare!

Aktierävens lite äldre alter ego Silverräven har ju sedan en tid tillbaka försökt skapa sig en långsiktig portfölj. Tidsperspektivet - och därav namnet - är när håret blivit än mer silver än guld. Tidsmässigt skulle det faktiskt kunna vara längre än så faktiskt. Tänk next generation. Portföljen har kunnat följas via Shareville. Men de stackare som gjort det har dock inte sett mycket aktion på länge.

Silverräven skyller detta på Aktieräven som inte haft tid att bidra med tips om nya aktieköp. I mitt förra inlägg skrev jag ju också att det var viktigt att använda en strategi som var anpassad till den tid man kan avsätta till placeringarna. Det har nu fått mig att inse att Silverräven behöver en annan strategi som står i proportion till den tid han kan tilldelas.

Vad innebär då detta rent konkret?
Jo, Silverräven ska övergå till en mer automatisk eller också kallad mekanisk aktiestrategi. Han ska ge sig i kast med Greenblatts - Magic Formula.

Varför väljer vi då den?
 1. Den är enkel att förstå.
 2. Den kräver i princip att man kan nöja sig med att se över portföljen högst en gång om året (även om vi förmodligen kommer att göra det lite oftare)
 3. Den delar vissa likheter med CANSLIM (fokus på bolag som redan presterar bra). 
 4. Den bör ha goda utsikter att överträffa index på lång sikt.
Vad innebär då den magiska formeln?
Den magiska formeln går ut på att investera i 20-30 bolag utvalda från en ranking baserad på nyckeltalen:
 • Return on Capital (RoC) = EBIT / Investerad Kapital
 • Earnings Yield (EY) = EBIT / EV
Du köper sedan 5-7 bolag i taget valda från listan tills du kommit upp till önskat antal portföljbolag. När du haft ett bolag i cirka ett år säljer du aktien och köper istället en ny aktie från då aktuell ranking. Ibland kan ett bolag finnas kvar på rankingen efter ett år och då kan du antingen behålla det eller byta mot ett annat bolag från listan.

I korthet innebär det alltså: Gör en ranking enligt ovan, köp, behåll ett år, sälj, repetera.

Genom att du därmed köper de bästa bolagen med de lägsta värderingarna, så bör din portfölj på sikt överträffa index. Några bolag kommer naturligtvis vara rena citroner, medan andra blir till raketer. Greenblatts är dock övertygad om att på sikt kommer genomsnittet för den magiska formeln att slå medelvärdet för alla aktier (index).

Vad är utmaningen?
Även om Greenblatts backtesting visar att MF går bättre än index de flesta år, så kommer det perioder när portföljen inte riktigt presterar. Ibland kan det inträffa över flera år. Det gäller då att tro på sin metod och köra på. Detta gäller ju dock för alla metoder att ibland går det inte riktigt som planerat. Då kan man ju dels analysera om man följt sin plan, dels när det gäller en metod som MF, komma ihåg att resultaten kommer på lång sikt.

På olika forum finns också förslag på hur man eventuellt kan "hacka" den magiska formeln för än bättre resultat eller sätta upp regler för vissa bolag som man vill undvika. Om vi vill gör det ska vi fundera på. Först efter sportloven är tanken att Silverräven ska göra sina första köp ...

För övrigt kan vi notera en stabil rapport i veckan från Thule, inklusive extrautdelning. Även Betsson visar sig vara på rätt spår och KnowIT surfar vidare på digitaliseringen.

1 kommentar:

 1. There's shocking news in the sports betting world.

  It's been said that any bettor must watch this,

  Watch this now or stop placing bets on sports...

  Sports Cash System - Automated Sports Betting Software

  SvaraRadera