onsdag 20 december 2017

Inför 2018: part 2 - "Pensionsbomben" ett bra skäl att spara även nästa år!

"I Sverige lever vi allt längre, sedan pensionsöverenskommelsen kom på plats har medellivslängden ökat med 2,4 år. Det är otroligt positivt, men innebär att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under en längre tid. För att upprätthålla pensionsnivåerna behöver därför arbetslivet förlängas i takt med den ökade livslängden", allt enligt Pensionsgruppen.

Pensionsgruppen har sedan presenterat förändringar i pensionssystemet och allmänhet såväl som lobbyister, samt V går i taket. Antingen för att man tycker sig uppfatta en försämring eller för att man som lobbyist förväntas tycka något. Lobbyister och proffstyckare verkar allmänt mena att det är fel att höja pensionsåldern, men verkar samtidigt anse att pensionerna är för låga. Jag har dock varken hört eller läst någon som talat om hur alternativlösningen i så fall ska se ut? Ledtråd; kraftigt höjd skatt.

För den som läst i det orange kuvertet bör den justering som nu föreslås vara fullt rimlig. I min egen pensionsprognos står exempelvis att, för att få motsvarande pension som dagens 65-åring, kan jag förväntas behöva arbeta till omkring 68-70 års ålder. Nu kommer vi alla också få den möjligheten i praktiken, vilket för de flesta borde vara rimligt. Du kommer fortfarande kunna gå vid 65 år om du finner det ekonomiskt acceptabelt. Vill du däremot gå redan vid 61 år får du finansiera detta själv.

Ett argument som ofta dyker upp är att många yrken inte orkar arbeta längre, ofta med hänvisning till taskig arbetsmiljö. När SVD jämfört myt med verklighet kunde vi se att yrken som tenderat att gå tidigt i pension är exempelvis dataspecialister, säljare och mäklare. Medan sjukvårdspersonal, såväl läkare som sjuksköterskor arbetar förhållandevis länge. Men visst, det finns kommer finnas yrken som inte längre lämpar sig för en 68-åring. Fast då har vi ju arbetsmarknadens parter, som lämpligen tar fram egna lösningar och finansieringen för detta.

Möjligheten till en eventuellt tidigare pension kan alltså vara ett bra skäl att ta tag i sitt sparande redan 2018. Vårt tips är samtidigt att se sparande antingen som målsparande. Bostad, kommande renoveringsbehov, nya golfklubbor och långsiktigt sparande. Pengar att utnyttja vid behov. Det kan vara som en kompletterande pension, men likväl extra ledighet för att inte bränna ut dig på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst