lördag 9 december 2017

Inför 2018: part 1 - Our economy is about to go on a roller coaster ride through hell ...

Har sitter man och väntar på tomten (tomterallyt) och så läser man en sådan rubrik! Nu kom den visserligen från ytterligare någon som vill sälja in sitt marknadsbrev, men bakom allt sälj i dessa brev kan man dock ibland finna vissa insikter. I det här brevet talas till exempel om den grundläggande regeln att "You Can’t Keep Spending Money You Don’t Have!". Man drar sedan utifrån olika cykel-teorier slutsatsen att diverse länders skuldberg inom kort återigen kommer kasta världen in i en finanskris.

Du kan inte köpa bostad för luft
Med den här regeln går det ju också bättre att förstå uppgången på bostadsmarknaden, trots att många under lång tid tyckt den varit orimlig. Det vill säga det har funnits en efterfrågan och det har funnits pengar att spendera. Åtminstone fram till nu när tillgången till bostadpengar börjat strypas. Det spelar i så fall ingen roll att det fortsatt finns ett behov av bostad hos många grupper. Den stora sättningen för bostäder, lär med samma teori komma först när man inte bara får slut på ytterligare pengar att spendera, utan när tillgängliga medel krymper, på grund av högre räntor, skatter eller arbetslöshet.

Den femte vågen
Att annat cykel-perspektiv som oroar är vågräkning (fem vågar i uppgång, tre i nedgång). Vi har tidigare kunnat förmoda att vi är inne i den femte vågen och därmed sista uppgångsfasen inför en större rekyl nedåt. Samtidigt är vågräkning knappast någon exakt teori och är (som mycket annat) lättare att tillämpa och se retrospektivt. Dessutom brukar avslutningen inte bestå i pyspunka som nu utan en mer rejäl smäll. Det skulle tala för att vi ännu har lite kvar till toppen.


Inför 2018
När vi nu går in i 2018 bör det vara med ett kanske mer vaksamt öga än på länge. Det är ju också så att sena bullmarknader ofta passar vår strategi mindre bra, vilket det senaste halvåret i så fall bevisat. Hur vi ska ta oss an detta får bli en av julnötterna att knäcka ... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst