fredag 7 augusti 2020

Månadsrapport Juli - Hemester-portföljen

Månadsrapport Juli
Vi fortsätter vårt nya inslag med månadsrapporter. Om det är av intresse för andra är det positivt, samtidigt kan det vara ett bra sätt att stämma av sin portfölj, särskilt när man saknar tid för att följa börsen mer ingående på daglig basis. Nu har hemstertider visserligen gjort oss lite mer aktiva, men nu är det tillbaka till kontorsstolen igen, även om den fortsatt befinner sig på i princip samma ställe! 

Vi får samtidigt inte bli för kortsiktigt fokuserade. Placeringar är ett maraton, inte en sprint. Det är i sammanhanget också viktigt att relatera din portfölj mot din strategi och målsättning. Inte jämfört med screenprints på Twitter. En bok vi läste för länge sedan (minns tyvärr inte vilken) menade exempelvis att de "forntida" schweiziska bankirernas var nöjda så länge de överträffade inflationen. 

Portföljer
Tillväxtportföljen är upp 8,6% under kalendermånaden jämfört OMX30 på 2,6%. Lime, IAR och Intuitive Surgical tillhör månadens toppar, medan CTT, Sobi och Surgical Science huserar i botten.

Vi har adderat två nya aktier till tillväxtportföljen som vi inte ännu hunnit redovisa. Placera gjorde att vi på nytt fick upp ögonen för Prosus, det europeiska investmentbolaget med fokus på IT och som håller bland annat Tencent.  Den här grafen gjorde att vi inte heller kunde hålla oss borta från G5, vilket hittills visat sig rätt. Köpet får också ses som det första canslim inträdet på ett tag. Rapport kommer först den 13 augusti, så mycket kan gå emot oss ännu.

Vi har tidigare meddelat att vi köpt Hufvudstaden till utdelningsportföljen, en placering vi nu också adderat något till. Kinnevik, CAG och HiQ är månadens vinnare, medan Europris, Sampo, Leo Vegas laggat mest.

Allmänt
Vi har också pausat vår köp av guld. Guldet handlas på kraftigt överköpta nivåer dagligt och nu även i veckografen. Vi vill öka vår andel guld i portföljen långsiktigt, men nu när guldpriset även nämns i TT-nyheterna känns det väl överhettat kortsiktigt. Guld brukar också rekylera relativt snabbt från överköpta nivåer. Vi kanske också kan återkomma till debatten inflation eller deflation i ett kommande inlägg, men vi kan väl säga att vi lutar mer åt inflation. Å andra sidan tillhör vi en generation som de facto också upplevt riktig inflation. Vi vet också att det finns något som faktiskt kan kallas höga räntor. Tills dess Happy trading!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst