lördag 6 februari 2016

En studie i utbrott - Står vi inför en period av uppgång?

Upp eller ner?
Nu på morgonen har jag studerat hur det gått för de bolag som hittills rapporterat. Eller för att vara mer exakt de 41 bolag på Large Cap som rapporterat. Kan förstås ha missat något. Några bolag kom med rapport så sent som igår, medan det exempelvis förflutit 12 börsdagar sedan Castellum rapporterade.

Jämförselen avser hur aktiekursen står idag jämfört med dag före rapport. Det visar sig då att 17 bolag än så länge fått en positiv utveckling och har idag en högre kurs än före rapport. För 23 bolag står aktiekursen idag lägre. För några bolag gick det initialt bra, men de har sedan fallit tillbaka och står nu lägre (SCA, Skanska) eller oförändrat (Intrum).

Nu har vi inget tidigare resultat att referera till, men att summera detta som ett blandat mottagande verkar kunna stämma. Samtidigt har vi bara studerat kursriktning. För några bolag är den procentuella skillnaden liten, medan några har, framförallt fallit, stort. Däremot kan vi se att bland de aktier som stigit efter rapport finns många inom verkstad; ABB, Elux, Hexpol, Husqvarna, Sandvik, Skf och Volvo. Kan det vara så att verkstad står inför revansch nu när tidigare kursledare som H&M, Betsson och Fingerprint vacklar?

Här hittar vi också vårt bevakningsbolag Loomis som kan vara värt en närmare analys inom kort (se graf).32 av de 41 bolagen har en kurs under sitt 200 dagars medelvärde, vilket om inte annat markerar björntrenden.

Står vi inför en period av uppgång?
För att kunna tro på åtminstone en medellång uppgång vet trogen läsare att vi först vill se en follow-thru. Det vill säga när ett index under en dag stiger rejält med en volym över medel och högre än dagen innan. En sådan signal fick vi under torsdagen. OMX30 var upp 2,1% och volymen för en uppgångsdag var den högsta på mycket länge. Optimalt kommer en FT på 4-7 dagen efter en bottenkänning, men upp till 10 dagar kan också fungera. Nu kom den sent på 10:e dagen.

Garantier finns ju aldrig och som Tradingportalen konstaterar är det flera faktorer som bör falla på plats -  ”Som en balettdansös i ett minfält…!” Här menar Investorplace att FED kommande agerande är avgörande: "Right now, the single biggest potential catalyst for the market is a reduction in the Fed’s four-quarter-point rate hike forecast for 2016 from back in December. Currently, the futures market only puts a 50% chance of a single rate hike this year".
Slutsatsen blir att vi nu skulle kunna köpa om vi hittar en ingång i en attraktiv aktie. Samtidigt är det fortsatt nära till utgången och portföljen kan mycket väl se annorlunda ut efter rapportperioden. Att bevaka på nedsidan är botten omkring 1290, medan ett uppbrott över 1380 vore riktigt positivt. 

Investorplace har för övrigt en tävling mellan "money managers, market experts and financial journalists competing against each other for the best return throughout all of 2016". För den som känner att ens portfölj underpresterat i år kan meddelas att endast en av de tio deltagarna ligger plus (+8% Ellie Mae). Övriga har negativ avkastning på sitt val, med en botten på -49% (Energy Transfer Equity LP ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar