lördag 18 april 2015

Tänker tjuren lämna plats för björnen?

Det var ett tag sedan nu. Närmre bestämt i oktober förra året. Det vill säga som vi senast hade en björnmarknad. Med björnmarknad menar vi en marknad där index sjunker under föregående botten. Tittar vi på OMX30 kan vi se att vi nästan är där. Indexet avslutade fredagen i linje med föregående botten.
 Tittar vi istället på SIX index är det ett lite större gap in björnen slår till.
 
Om vi räknar distributionsdagar (något man naturligtvis bör göra regelbundet, men tyvärr finns det ju annat att göra) kan vi finna att fredagen är den 6:e d-dagen sedan början på mars.
Definitionen av D-dagar lyder:  "A distribution day is when one or more of the major indexes closes down 0.2% or more in volume heavier than the prior day. (Volume does not have to be above average; just higher than the prior day)". Konkret är distributionsdagar tillfällen när de större aktörerna säljer. De kan inte sälja allt på en gång utan måste lätta på innehaven under en längre period. När det blir många sådana dagar under 6-8 veckor kan det förebåda en kommande nedgång.
Redan vid fjärde d-dagen brukar det vara läge att överväga om något i portföljen ska säljas. Vi femte till sjätte dagen bör man inta en defensiv ställning. Antar att morgondagen får ägnas åt djupanalys av portföljinnehaven och att vi lägger minst en säljorder på måndag? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar