torsdag 24 september 2020

Månadsrapport augusti: Ett magiskt år!

Lite sent ute med månadssummeringen för augusti, men det är med den här bloggen som med börsen, det svänger.

Huvudportföljerna
Hur som helst var tillväxtportföljen upp 7,3 procent, jämfört 1,48 procent för OMX all cap. Utvecklingen för utdelningsportföljen var 3,31 procent samma period. I den senare ökade vi på innehavet i Hufvudstaden och i den förra adderade vi ett utländskt inslag i form av Prosus.

Magic Formula + lite guld
Under augusti påbörjade vi också den årliga omsättningen i den Magiska portföljen som det senaste året haft ett mycket gott år med en utveckling på nästan 30%.  Bra draghjälp fick portföljen av uppköpserbjudanden för de båda innehaven HiQ och NetEnt. Den som tittar i portföljen på Shareville finner att den numera inte bara är magisk, utan att den också glimmar med en del guld. Det senare beror på att när vi ville köpa cert som bara tillhandahölls av Nordnet passade den portföljen bäst. Det gör ju samtidigt portföljen lite oäkta. Samtidigt är det principen med den magiska portföljen vi vill åt, så det får vi leva med tills vidare. Nya innehav i MF är hittills Byggmax och Holmen. Kvar ytterligare ett år blir Orexo och Tethys där vi samtidigt ökat innehavet i den senare för att motsvara 1/10 av portföljen inför ett nytt magiskt år. Orexo har i princip utvecklats +/- 0 så där gör vi ingen ändring. Totalt tio innehav ska vara på plats senast i oktober.

Har också påbörjat en översyn av riktkurserna för tillväxtportföljen, så i bästa fall kan det komma några analyser i nästa månad.

Macro
Det amerikanska presidentvalet närmar sig och i dagsläget lutar det åt en ny president i form av Joe Biden. Bra ledningar har dock tappats tidigare och det är inte läge att ta något för givet.

Ekonomiskt talas det också om goda tecken på återhämtning om man nöjer sig med att läsa svensk media. Bidrag, skattesänkningar och flerårig nollränta är annat man skulle kunna glädjas åt. Det finns dock inga fria luncher och det kan därför vara bra att också följa bland annat amerikanska nyheter och makroanalytiker för att bättre förstå att allt inte är molnfritt.


Andel som utlandet håller av den amerikanska skulden har minskat


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst