onsdag 6 juli 2016

Tar en paus i Vitrolife

Vitrolife har tjänat oss väl och, trots att vi på vägen skalat ner positionen, tillhört dragloket i portföljen. Idag avyttrades dock resterande post till 479 kr. Det hade tydligen kunnat blivit över en röding om vi väntat till eftermiddagen, men smårävarna hade ännu ett dopp i havet på agendan.

Det logiska hade kanske varit att skicka iväg Doro, som kom med portföljens andra vinstvarning på kort tid. Vill dock titta närmare på det caset, men Doro hänger löst som det brukar heta.Åter Vitrolife och skälen till försäljningen.

- Aktien har stigit kraftigt på kort tid. Visserligen förekommer kommer det ryck i aktien emellanåt, men den senaste tiden är exceptionell även för Vitro, även om bolaget gjort nya förvärv som direkt förväntas bidra till vinsten.

- Volatiliteten har ökat. Inte bara nu senast utan aktien har under 2016 känts mer volatil än tidigare. Mer utdragna staplar kan förebåda att aktien börjar närma sig sista basen.

- Slutligen känns värderingen utmanande. Nedan har jag räknat på en fortsatt vinstökning på i snitt 25% per år och ett p/e på som högst 35. I så fall borde det åtminstone finnas en hundring mer att hämta. Vitrolife brukar också leverera. Men marginalen är liten. Redan om vi sänker vinstökningstakten till 20%, så förvandlas hundringen till en tjuga.

- Dessutom, någon gång måste man ju sälja.

Förhoppningsvis kan Vitrolife återkomma i portföljen, men om man inte överträffar sig själva nu i juli, bör det med nuvarande volla uppenbara sig lägre nivåer senare under året.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar