söndag 17 juli 2016

Ingen resa till Turkiet och vi ökar i NGS

För ganska exakt ett åren sedan sträckte Aktieräven ut på Lara Beach utanför Antalya i Turkiet. Det största bekymret då var Greklandskrisen, men det kunde lätt skakas av med ett dopp i någon av poolerna, en GT eller lite beachvolley.

Familjen Aktieräven gillar att solsäkra sommaren med minst en vecka vid Medelhavet. Förutom solen får man ju även god mat och i princip full service under tiden. Nackdelen är förstås att det kostar en slant, särskilt nu när smårävarna vuxit till sig och emellanåt krävs på fullpris.  Även om vi försöker blanda resmålen har Turkiet genom åren blivit som ett andra hem. Trots minst ett tiotal resor genom åren har det, med ett undantag, varit så att vi besökt samma destination i Turkiet endast vid ett tillfälle, eftersom det finns många bra orter att välja på. Därför känns det för sorgligt när man följt utvecklingen i Turkiet och som kulminerade i gårdagens försök till statskupp.

I år valde vi dock tidigt att sikta på ett annat land. Ett skäl var förstås det redan sen tidigare olustiga säkerhetsläget. Det är dock inget nytt för landet, även om det varit relativt lugnt under 2000-talet (bortsett de östra delarna). När vi började semestra i landet utan barn härjade PKK och då kunde turistorterna vara måltavla. Det har samtidigt gjort att turkarna är bra på säkerhet, även om vansinnesdåd förstås är svåra att skydda sig mot. Men exempelvis kan jag inte minnas att det gått att lufsa in på någon flygplats, utan att först passera en säkerhetskontroll. Vilket ju var möjligt i Bryssel och fortfarande går bra på Arlanda.

Huvudskälet var snarare en liten protest mot Erdogans alltmer Putinlika styre, med brott mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Nackdelen är väl att Erdogan möjligen drabbas först på sikt (med sämre statsekonomi), medan minskad turism slår direkt mot gemene man i landet. När vi förra året gjorde det obligatoriska shoppingbesöket, hittar man rätt säljs till exempel märkeskopior av textilvaror med ofta bättre kvalitet än originalet, så beklagade sig försäljaren för de vikande turistströmmarna. Normalt skulle det vara fullt av turister, men nu kunde vi nästan gå ensamma i vissa butiker. Det lär förmodligen varit än sämre i år och nu efter detta?

Eftersom Turkiet dessutom setts som en tillväxtekonomi, vilket vi själva kunnat bevittna under åren, satsade jag för övrigt för många år sedan en mindre slant på en Turkietfond. Nu har ju vägen framåt inte varit spikrak, vilket fonden väl avspeglat med sin jojo-utveckling. Om inte annat är det en bra påminnelse om att långsiktighet inte alltid är en garanti för positiv avkastning.

Här hemma har rapportperioden kommit igång på allvar. Dedicares rapport var över förväntan, dels på grund av effektiviseringar, vilket inte är direkt överförbart till NGS, men även marginalerna såg ut att ha stärkts genom bättre avtal. I kombination med personalbristen (senast omvittnad i en artikelserie i SVD) och stöd av trendlinjen, så ökade vi under torsdagen innehavet i NGS på 185 kr. NGS rapport kommer dock först i augusti.

"Kvartalsresultatet har påverkats positivt av nya avtal med bättre marginaler inom sjuksköterske- och läkarinhyrning i Sverige och Norge”, säger Stig Engcrantz", Dedicare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar