fredag 29 juli 2016

Hur gick det med att finna bästa kreditkorten och VISA eller MASTERCARD?

Lendomannen
Strax före sommaren ringde en sådan där låneförmedlare och ville erbjuda sina tjänster. Jag sa att jag knappast trodde han skulle kunna pressa mitt bolån ytterligare, särskilt eftersom jag inte erbjuder mycket mer än just mitt bolån i utbyte mot bra ränta. Nu var det dock inte bolån han kunde hjälpa till med utan övriga lån. Då jag sa att jag inte hade några övriga lån, blev det först tyst och sedan några skratt innan han önskade mig en fortsatt trevlig dag. Uppenbarligen förväntas man ha diverse lån?

Nu var jag kanske inte helt uppriktig mot "Lendomannen". Detta eftersom jag lånar tusentals kronor varje månad. Dock återbetalar jag detta innan räntan kickar in. Jag använder alltså, vilket jag skrev om för en tid sedan kreditkort. Tror för övrigt inte att det var Lendo som ringde, men de är väl sett till reklamen marknadsledande?

För kreditkort gäller dock det omvända. Ska jag nyttja ett finansbolags kort så ska det ge mig något extra förutom krediten. Framförallt ska jag inte betala ohemula summor när bolaget redan tjänar pengar i andra ändan. Därför har såväl Handelsbanken som Skandiabanken fått se sina kort klippas under året. Visst lär ett nytt EU-direktiv pressat deras möjlighet att ta ut avgifter från butikerna, men det finns troligen tillräckligt med deg, så att de fortfarande ska kunna belöna frekventa nyttjare.

Bästa kreditkorten för Aktieräven
Detta har alltså medfört att jag varit på jakt efter ersättare eller backup till övriga kort. Hade jag varit en mer frekvent resenär hade kanske andra kort varit aktuella. Men när jag sällan flyger med samma bolag blir resebonus inte så attraktivt. Istället gäller just nu:

- COOP Mer har länge varit en favorit och finns kvar. Men som jag skrev senast så har de sänkt poängen för köp i övriga butiker med 50% (till 0,5%) och har dessutom efter det inlägget nu fått för sig att öka årsavgiften till nästan 400 kr! Eftersom huvuddelen av månadsinköpen görs i livsmedelsbutik så har kortet tjänat familjen Aktieräven väl, men nu börjar det hänga löst.

Till fördelarna bör nämnas en tydligen ganska omfattande reseförsäkring, samt möjlighet att utan växlings- eller automatavgift (ej lokala) ta ut kontanter utomlands. Det senare gäller dock förutsatt att du i förväg betalat in pengar, eftersom annars räknas ränta från uttagsdagen.

- Statoil kortet eller som det numera heter Cirkle K är fortfarande stabilt. 1% cashback (riktiga pengar) på alla inköp om du tankar 1000 liter om året (annars 0,5%), + drivmedelsrabatt, e-faktura och NOLL avgift. Här kan Preem vara ett alternativ, men i mitt fall vinner Cirkle K överlägset på avståndet till pumpen.

- Nykomlingen är Ikano KORT. Förutom speciella månadsrabatter erbjuds 1% på alla bensinstationer, samt 5% på restauranger. Det senare passar utmärkt för en person som vägrar matlåda och nu när smårävarna börjar överge barnmenyerna.

Har du som läsare någon favorit? Chansar mest gillade Norwegians kort. Och nej, jag samarbetar inte med några kortbolag!

VISA eller MASTERCARD?
Silverräven funderar samtidigt på om inte han ska placera i den kontantlösa trenden. Ett val står då mellan VISA och Mastercard. Båda med likartad kursutveckling:

VISA

Mastercard

5 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg Aktieräven!

  När Handelsbanken beslutade sig för att höja kortavgiften så blev jag förbannad och skaffade mig ett kort från Norwegian då det är kostnadsfritt. Jag gjorde inte någon djupare marknadsundersökning men då vi flyger rätt frekvent med just Norwegian så inbillar jag mig att det är ett rätt bra kort för oss.

  Som bekant är jag en av få som vurmar för Amex som inte är så uselt som många vill göra gällande. Svindyr årsavgift för de finare varianterna av kortet men och andra sidan får man rätt mycket tillbaka.

  Trevlig helg!
  //Cm

  SvaraRadera
 2. Precis, det gäller ju att hitta de fördelar som passar en "livsstil". Förr har man dessutom kunnat unna sig ett extra eller dyrare kort, eftersom avgiften kunnat dras som förvaltningsavgift i deklarationen, men nu har ju Regeringen tagit bort avdragsrätten för småsparare.

  SvaraRadera
 3. 'Ikano kort' ska jag kolla in, tack för tipset!

  /HCJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ikano-kort har ingen årsavgift men 25 kr i aviavgift per avi. Går dock att komma undan om man sätter in pengar i förskott på kortet enligt kundservice.

   Radera
  2. Har inte fått första fakturan ännu, men noterade att det inte går att lägga upp som e-faktura. För övrigt löjligt vad få bolag som erbjuder e-faktura i digitaliseringens värld? Att det inte heller skulle funka med e-postfaktura var dock lite oväntat och en obligatorisk fakturaavgift är förstås ett rejält minus!

   Radera

Mest läst