fredag 28 juli 2017

Ska börsen fortsätta nedåt?

Även om vi emellanåt gör makroekonomiska spaningar, så är vi ju främst reaktiva i vår övergripande strategi. Vilket i princip innebär att vi försöker identifiera tre investeringslägen: Marknaden är i en upptrend (möjlighet till köp), Marknaden är under press (behåll, avvakta med köp), Marknaden är i en nertrend (avvakta köp, överväg vissa försäljningar). När det gäller den svenska börsen har vi ju sedan en tid tillbaka sett en nertrend. Vi har också sålt relativt aggressivt och vi avvaktar med köp, trots att vi hittat några fina Q2-rapporter.

Analysen gör vi i princip endast genom att räkna distributionsdagar och försöka tyda de tekniska signalerna, eftersom vi vill se hur börserna faktiskt påverkas. Inte hur andra tror att börserna bör påverkas.

När det nu är lite skakigt, återkommer på många håll inläggen om att sitta still i båten, äga långsiktigt och att det inte går att träffa toppar och bottnar. Även vi tror naturligtvis att börsen fortsätter att gå upp på lång sikt (åtminstone så länge det finns tillväxt och utveckling i världen). Däremot tror vi inte att det nödvändigtvis kommer vara samma aktier som leder den framtida uppgången, som ledde den senaste. Den som hållit fast och långsiktigt ägt den forna tillväxtaktien Ericsson är ju knappast rikare idag? Vi har inte heller ambitionen att träffa topparna eller köpa på botten. Däremot vill vi gärna kapa dessa och detta ser vi som möjligt även för gemene man. Vad det innebär är att man behöver sälja på vägen upp och eller snarast möjligt när det bär utför. Det innebär förstås att man inte kan sträva efter att få del av hela uppgången. Alltså får man ibland se på när ens aktie fortsätter upp efter att man sålt. Fördelen på börsen är dock att det alltid går fler tåg.

Just nu kan vi notera att USA-börserna, efter juni svackan, nu går betydligt bättre än den svenska. Den som vill fundera över orsaker läser förslagsvis Gottodix.

Vi kan till och med hitta en aktuell köpsignal i en av FANG-aktierna; Alphabet

GOOGL


Så vad blir då svaret på frågan i rubriken - ska börsen fortsätta nedåt? Det kan ju tyckas vara fel fråga, eftersom vi inledningsvis fann att vi inte agerar på spekulation. Däremot kan det alltid finnas utrymme för att fundera kring möjliga scenarier.

Eftersom OMX på sikt oftast följer USA, så kan vi nu tänka oss två scenarier. A) Först lite som Gottodix är inne på. USA hade sin svacka tidigare än OMX, vilket i så fall borde innebära att OMX också inleder en ny uppgång, men också den lite fördröjd. B) USA inleder ett nytt fall innan OMX hinner återhämta sig. Det blir då svårt för OMX att stiga. Risken är då ytterligare fall? Hur tänker du inför sensommaren?


Nasdaq

3 kommentarer:

  1. Jag ligger tungt i USA innehav och jag kan av erfarenhet säga att de innehaven har inte alls gått starkare än OMX på sistone. Valutor matters!

    SvaraRadera
  2. Stärkt krona kan förstås också vara en förklaring till OMX utveckling. Ingves måste ha en jobbig semester!

    SvaraRadera
  3. eToro is the #1 forex broker for novice and advanced traders.

    SvaraRadera