fredag 14 oktober 2016

Twitteranalysen: Betsson B

Danske Bank sänkte nyligen Betsson med ett case, där det enda man i princip sa, var att man befarade att ökade spelskatter och marknadsföringskostnader kommer utgöra orosmoln inför 2017. Här blev man ju intresserad av att göra en twitteranalys (minianalys) av bolaget. Analys är kanske fel ord. När man kommer in på värdering handlar det ju om prognoser.

Utgångspunkter:

1. Försäljningsmässigt har Betsson ökat cirka 20% i snitt per år de senaste fem åren. Danskes farhågor verkar dock mest gälla kostnadssidan. Vi väljer dock att öka de mörka molnen och drar ner kommande försäljningssnitt till 10%.

2. Marginalen sänks förstås också. Istället för femårssnittet på 26%, nöjer vi oss med 20%! Vi har inget bra skäl att välja just 20, det vi främst är ute efter är att testa en sämre marginal. Här gör vi alltså uppskattningen att den blir cirka 25% lägre.

3. Utdelningsandelen får vara oförändrad.

4. P/e-snittet över tid är cirka 15. Men höjdes 2015 till 21. I prognosen låser vi p/e intervallet till mellan 8-20.

5. Lägsta kurs baserar vi på p/e och beräknad vinst.

Det borde väl vara ett riktigt worst-case?

Resultat:

I scenariot skulle alltså kursen under de kommande året mycket väl kunna hamna på 64 kr eller kanske lägre. Men även periodvis kunna gå över hundralappen. Men så handlar det alltså om riktigt mörka moln, eller?I ett annat, också det rätt dystert scenario, låter vi istället vinsten kommande år förbli konstant och densamma som 2015 (steg 1+2). Lägsta kurs låter vi istället vara utdelningsrelaterad (steg 5). I övrigt gör vi samma antaganden.
Här blir potentialen något lägre. Nedsidan begränsas emellertid av utdelningen och stannar därför på 64 kr. Aktien är i dagsläget (85,15 kr) samtidigt inte långt ifrån köpintervallet.

Den 20 oktober kommer Betssons Q3-rapport. Förhoppningsvis ger den oss anledning att stoppa in lite positivare siffror i en ny prognos och därmed kunna ta höjd för en högre potential?


Annat från dagen
  • Byggbolaget NCC vinstvarnar.
  • Ratos gör nedskrivningar på 1,7 miljarder.
  • Eltel vinstvarnar för det tredjekvartalet och sänker förväntningarna på helåret.
  • Men OMX30 stiger +1,35%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst