söndag 16 oktober 2016

Veckans Graf: Är Ericsson B köpvärd?

Ericsson B
SEB bedömer att det är "För tidigt att fynda i Ericsson", medan SvD Börsplus i papperstidningen ser att "Nedsidan i Ericsson är inte jättestor längre" och tog in den i sin portfölj för cirka 48 kr.

När vi själva tittar närmare på folkaktien så är det lätt att förstå att vi undvikit densamma sedan länge. Senaste fem åren snittar försäljningsutvecklingen på knappt 2%. Lägger vi till ytterligare 5 år kommer vi upp i 3%. Att köpa Ericsson har följaktligen sedan länge varit långt ifrån ett tillväxt-case. Kanske uppfattas Ericsson som en aktie som ska ses som "trygg och stabil"? Även om inga sådana aktier existerar på lång sikt. Men visst, vinstutvecklingen kan ses som stabil, men då i bemärkelsen den går ingenstans. Eller som nu, neråt!


Ericsson från Börsdata.se


Det märkligaste är att Ericsson trots allt värderats som ett tillväxtbolag? P/e snittet de senaste åren är 25. Och då brukar ändå p/e-kramare börja grymta när det närmar sig 20, oavsett bolag.

Om vi antar att p/e 25 numera utgör taket för Ericsson, samtidigt som marginalen pressas till 7 de kommande åren (Börsplus räknar på att man kan hålla sig på 8), samt att snittet för försäljningsökningen stannar under 2% landar vi i följande värdering:

Värdering Q3-2016?

Likt SvD, kan vi möjligen finna ett case för att Ericsson skulle kunna vara köpvärd på nuvarande nivå 48 kr. Ny VD och inledd storstädning finns på plussidan. Osäkerheten om det finns mer dolt i garderoben och sänkt (slopad) utdelning tillhör minussidan. Hur som helst är Ericsson ingen CANSLIM aktie.

2 kommentarer:

  1. Kortsiktigt går det mesta att tjäna pengar på vid rätt tid. Men långsiktigt har jag svårt att placera pengar på dem. Finns så mycket annat som ser bättre ut.

    Känns som en tungrodd historia att få till någon återkommande långsiktig tillväxt.

    SvaraRadera
  2. Ja, förmodligen krävs lite nya uppfinningar i ingenjörsfabriken för det senare.

    SvaraRadera

Mest läst